Kenali Pulau Aur Di Perairan Johor Darul Takzim

Pulau Aur terletak kira-kira 67 km atau 39.7 batu nautika dari bandar Mersing, Johor, merupakan pulau yang paling jauh di perairan Mersing. Pulau yang merupakan salah satu daripada gugusan pulau di Laut China Selatan ini adalah sebahagian daripada Taman Laut Sultan Iskandar Johor.

Pulau ini merupakan ibu pulau dimana terdapat 3 buah anak-anak pulau yang berhampiran iaitu Pulau Dayang, Pulau Lang dan Pulau Pinang. Pulau Dayang dipisahkan oleh saluran kecil kira-kira 400 meter lebar pada titik yang paling sempit.

image1

Lokasi Pulau Aur di perairan Johor daerah Mersing

Pulau Aur berkeluasan 2,072 hektar (lapan batu persegi) serta bukit-bukitnya mencapai ketinggian sehingga 500 meter. Terdapat beberapa buah kampung di pulau ini seperti Kampung Teluk Berhala, Batu Kembar, Bahai, Teluk Sebukang, Teluk Meriam, Teluk Payang, Tanjung Pandan, Bayu Musuh, Teluk Ba’ai, Teluran, Palas, Tok Jong dan Kampung Kabu.

Jarak dari Pulau Aur ke pulau-pulau di sekitarnya adalah:-

 • Pulau Tinggi – 25 batu nautika;
 • Pulau Pemanggil – 12 batu nautika;
 • PulauSibu – 35 batu nautika;
 • Pulau Besar – 35 batu nautika; dan
 • Pulau Tioman – 36 batu nautika.

Pulau ini merupakan salah sebuah pulau di sekitar pulau-pulau di Mersing yang telah digazetkan sebagai kawasan Taman Laut pada tahun 1994 di bawah Penubuhan Taman Laut Malaysia dan Akta Perikanan 1985 (Pindaan 1993). Penganugerahan sebagai kawasan taman laut adalah kerana keunikan dan kepelbagaian sumber marin serta kehadiran terumbu karang yang menarik di sekitar pulau tersebut.

Pulau Aur

Pulau Lang dari pantai Teluk Berhala

Oleh kerana jaraknya paling jauh dari tanah besar Semenanjung Malaysia, Pulau Aur menawarkan air paling jelas dan merupakan diantara tempat menyelam yang paling menarik di negara ini. Pulau ini menyimpan khazanah laut yang unik dan pelbagai termasuk ikannya yang berwarna-warni serta terumbu karangnya yang menarik dan cantik. Antara spesies ikan yang terdapat di sini adalah ikan alu-alu (barakuda), Manta Rays, Whalesharks dan Bumphead.

Kebanyakan pelancong masih tidak mengenali keindahan pulau ini walaupun ia sudah terkenal di kalangan para penyelam dan pemancing laut dalam di Malaysia dan di negara Singapura. Pulau Aur dan pulau-pulau sekitarnya mempunyai 18 tempat menyelam yang terkenal. Antara lokasi selaman tersebut adalah Rayner Rocks, Pulau Lang, Pinnacle dan Teluk Meriam.

Tiada kenderaan darat di pulau ini termasuk basikal, tiada talian jalur lebar, tiada bangunan tinggi kecuali menara pemancar Maxis, dan tiada bunyi bising selain hempasan ombak, enjin bot dan kicauan burung. Air yang jernih, udara segar, serta suasana tenang dan permai Pulau Aur ini setia menanti kehadiran pelancong serta pencinta alam ke sini.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Kenali Pulau Aur Di Perairan Johor Darul Takzim

 1. RINA BELON says:

  Saya belum pernah ke pulau aur ni.Mungkin satu hari nanti jika berkesempatan nak jugak ke sini.Teruja jugak tengok pantainye yang cantik tu.Nanti kasi diskaun special untuk classmate ye Rumiza.Kalau buat majlis perasmian tambah bangunan baru ke jangan lupa order belon dan goodiebag untuk tetamu dari saya ye.Semoga resort ni akan bertambah maju dimasa akan datang.aamiin…

  http://rinagoodiebag.com/blog/
  https://www.facebook.com/pages/Rina-Goodie-Bag-Balloon-Gift-Toys/1005577389470655
  https://www.facebook.com/nazaballoons

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *